Anna-Maja Henriksson: “Jos tahdomme menestyä, meidän pitää antaa toistemme epäonnistua”

Anna-Maja Henriksson: “Jos tahdomme menestyä, meidän pitää antaa toistemme epäonnistua”

Epäonnistuminen kuuluu menestykseen, uskoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, joka haluaa luoda rennomman suhtautumisen riskeihin – erityisesti Pohjanmaan elinkeinoelämässä.

Eduskunnan täysistunnossa väitellään parhaillaan työllisyydestä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää tauon keskustellakseen muutoksista työmarkkinoilla. Tänä päivänä yrittäjyys vaikuttaa monelle yhä houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

– Nuori sukupolvi näkee työelämässä uhkien sijasta enemmän mahdollisuuksia. He liikkuvat kansainvälisesti ja Suomen sisällä luonnollisemmin kuin aiemmat sukupolvet.

Puute työvoimasta on Henrikssonin mielestä iso haaste Suomelle. Se, että uudet sukupolvet näkevät työelämän eri tavoin kuin aiemmat tarkoittaa, että meidän täytyy myös omaksua uusia asenteita.

– Kun itse aloitin työelämässä 80-luvulla, vakityö oli tärkeä juttu. Tänä päivänä on täysin erilaista. Pitää olla perusturvallisuus siitä, että saa tuloja, mutta sillä, mistä ne milloinkin tulevat, ei ole enää niin suurta merkitystä, sanoo Henriksson.

Pohjanmaa on jatkuvasti yksi Suomen vientivoittoisimmista maakunnista, eikä se Anna-Maja Henrikssonin mukaan ole sattumaa. Pohjanmaalla on pitkä historia ja perinteet paitsi yrittäjyyteen liittyen, myös siinä miten muuhun maailmaan suhtaudutaan.

– Se johtaa oikeastaan juurensa kauas takaisin Ruotsin aikaan, jolloin täällä tehtiin töitä tervanpolton parissa. Meillä on ollut jo pitkään ikkuna auki Pohjoismaihin ja muualle Eurooppaan, ja aluksemme on jo kauan matkannut maailman merillä. Ja se jatkuu tänäkin päivänä. Nyt markkinamme ovat koko maailma, ja Pohjanmaan ainutlaatuinen yrityskulttuuri saisi mielellään levitä myös muualle maahan.

Henriksson näkee Viexpon roolin suunnattoman tärkeänä. Suurimmat yritykset pärjäävät hyvin omilla resursseillaan, mutta keskisuurille ja pienille yrityksille Viexpo näyttelee tärkeää roolia viennissä.

– Vahva EU on kaikissa yhteyksissä tärkeä Suomelle. Tiedonhankinta- ja markkinaselvitysmatkat, joita Viexpo tekee, avaavat Pohjanmaan silmiä myös uusille markkinoille. Ne auttavat luomaan verkostoja ja voivat tarjota pienemmille yrityksille tukea eteenpäin.

– Yhdessä meillä on mahdollisuus rakentaa uusia markkinoita kestävälle ja ilmastoälykkäälle teknologialle. Tässä Viexpo voi auttaa pienempiä yrityksiä ja tarjota niille näkemystään vientiin ja kansainvälistymiseen.

Henriksson tahtoo kehittää epäonnistumisen kulttuuria Suomessa. Hän toivoo, että kannustaisimme toisiamme entistä enemmän ja suhtautuisimme riskeihin rennommin. Epäonnistumiset kun ovat osa matkaa menestykseen.

– Pitää olla valmis ottamaan riskejä, mutta yhteiskunnassamme pitäisi myös olla ihan okei, että aina asiat eivät mene putkeen. Kouluissa voidaan tehdä paljon – ja tänä päivänä tehdäänkin jo. Virheet pitäisi hyväksyä myös yhteiskunnallisessa keskustelussa. Jos tahdomme löytää helmiä, meidän pitää antaa toistemme myös epäonnistua.Viexpo juhlii tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäiviään. Vuosipäivien kunniaksi järjestämme Pietarsaaressa juhlaseminaarin ja päivällisen keskiviikkona 23.10.2019 kello 17–22.Juhlasivuille pääset tästä.