Pia Simons: “Österbotten är föregångare när det kommer till nordiskt samarbete”

Pia Simons: “Österbotten är föregångare när det kommer till nordiskt samarbete”

Kring 100 hus per år. Det gör Simons Element i Vörå. Ända sedan 90-talet har företaget med Pia Simons i spetsen rört sig på den internationella marknaden.


Sedan starten 1978 i Vörå har Simons Element sett många trender komma och gå inom branschen. I dag är de en omtyckt hustillverkare, både nationellt och internationellt. Mest tillverkar företaget storelement i trä för egnahemshus, parhus, radhus, industrihallar och offentliga byggnader. Försäljningen sker i hela Finland och sysselsätter cirka femtio fast anställda. Utöver det inhoppare under säsongens skiftningar.


Vd Pia Simons har jobbat internationellt i många olika kontexter. Det internationella Österbotten är inget som känns främmande för henne. Ända sedan bolagsstarten 1978 har Simons Element, med grundaren Harry Simons, rört sig ute på den internationella arenan och har fortsatt på det spåret. Det blev en paus i exporten åren 1979-1987 men från efter det kom exporten till Sverige igång igen.

– Antalet leveranser till Sverige var som störst på 1990-talet. Den enskilt största byggnaden i företagets historia levererade vi till Sverige 1996, säger Pia.

– Under 90-talets svåra konjunkturnedgång i Finland beslöt vi oss också för att satsa på Tyskland. Åren 1994-1999 var exporten till Tyskland betydande och det gjorde också att vi som företag klarade oss trots att läget i Finland var knapert. Det var verkligen vår räddning, berättar Pia Simons.


Under 90-talet levererade Simons Element också till Frankrike – och förstås också till Sverige.


– Via V-75 fick vi till ett spännande samarbete med svenska travbanor. Ryktet spred sig i Sverige kring vår förmåga att bygga praktiskt och bra för hästar. Fortsättningsvis är Norden en viktig marknad.


En satsning pågår just nu i södra Sverige, Umeå, Göteborg och i Stockholm. Enskilda försäljare finns både i Göteborg och Umeå. Samtidigt drar den norska marknaden också.

– För inte så länge sedan levererade vi också två egnahemshus till Schweiz, så där står nu också våra hus i en bergssluttning, berättar Pia och skrattar.


Hon poängterar att Österbotten är föregångare när det kommer till det nordiska samarbetet. I det ligger en stark framgångsfaktor.

– Vi kan språk – och det är vår absoluta fördel! På grund av det ligger vi bra till.


– Det gäller också för oss att inte vara för nöjda. Vi ska alltid tänka framåt och inte bli för bekväma. Det är lätt hänt, men då är faran att alla andra springer förbi. Vi ska hela tiden utvecklas och vilja mera!I år firar Viexpo sitt 50-års jubileum. Jubileumsåret till ära arrangerar vi ett jubileumsseminarium med middag onsdagen 23.10.2019 kl. 17-22 i Jakobstad.

Kom med!

Här kan du anmäla dig.Till festsidan kommer du här.