Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg: ”Käy maailmalla keräämässä taitoja – mutta tule takaisin kotiin!”

Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg: ”Käy maailmalla keräämässä taitoja – mutta tule takaisin kotiin!”

Uuden toiminnan aloittaminen uusilla markkinoilla vaatii rohkeutta ja kärsivällisyyttä, mutta Stefan Sjöberg uskoo, että Pohjanmaalla pitää olla monessa mukana.

Pohjanmaan maaseudulla, peltojen ja niittyjen keskellä, kohoaa Mirkan pääkonttori. Alue on täynnä elämää ja liikettä, sillä Jepualla sijaitsevaa pääkonttoria laajennetaan.

Kehitys ei kuitenkaan koske vain pääkonttoria, sillä Mirka vahvistaa samanaikaisesti myös kansainvälisyyttään. Viisitoista tytäryhtiötä ympäri maailmaa huolehtivat läheisistä ja paikallisista suhteista asiakkaiden kanssa. Tytäryhtiöitä on Isossa-Britanniassa, Saksassa, USA:ssa, Ruotsissa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Meksikossa, Brasiliassa, Singaporessa, Kiinassa, Venäjällä, Kanadassa ja Intiassa.

Mirkalla on 830 työntekijää Suomessa ja 1 530 koko konsernissa. Noin 97 % tuotannosta menee vientiin. Talouskriisin jälkeen Mirka on onnistunut kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa. Tänä päivänä yrityksen liikevaihto on yli 300 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Stefan Sjöberg aloitti Mirkalla vuonna 2011. Sitä ennen hän ehti vaikuttaa Ericsson-konsernissa Ruotsissa, Nautor´s Swanissa Pietarsaaressa ja toimitusjohtajana mainostoimisto C2:lla Vaasassa.

– Meillä Mirkalla on vahva yrityskulttuuri ja olemme aina panostaneet kansainvälistymiseen. Toki kansainvälistyminen nopeutuu koko ajan, sillä digitalisaatio on tehnyt kaikesta nopeampaa. Tänä päivänä melkein 40 prosenttia työntekijöistämme on Suomen ulkopuolelta. Vanhin tytäryhtiömme Englannissa täyttää juuri 40 vuotta, ja pian on Saksan vuoro juhlia samaa, kertoo Sjöberg.


Monille pienemmille yrityksille uusien markkinoiden testaaminen voi vaikuttaa liian suurelta askeleelta. Riskinotto tuntuu epävarmalta, vaikka menestyisi siinä, mitä tekee.

– Me esimerkiksi olemme avanneet uuden konttorin Dubaissa. Siellä voi kestää kuusi kuukautta saada pankkitili. Sen jälkeen ottaa myös oman aikansa löytää työntekijöitä ja oikeaa osaamista. Toiminnan rakentaminen kokonaan uusille markkinoille voi viedä kymmenenkin vuotta ja siksi on tärkeää, että on olemassa sellaisia toimijoita kuin Viexpo. Monet tarvitsevat apua toimintansa eri vaiheissa ja verkostoja päästäkseen eteenpäin.


Stefan Sjöberg näkee Pohjanmaan vahvasti kansainvälisenä. Hän nostaa mielellään esiin Pohjanmaan yrittäjyyden ja maakunnassa rakentuvan asiantuntevuuden. Toisaalta häntä huolettaa puute työvoimasta. Jos tilanne ei muutu pian, edessä ovat kovat ajat.

– Meillä Pohjanmaalla on meneillään niin sanottu aivopako. Ilahduttavasti monet kuitenkin vaikuttavat palaavan takaisin kotikonnuilleen myöhemmin. Itse muutin tänne takaisin vuonna 2013. Tuntui, että oli aika palata tukiverkostojemme luo.


Hän suosittelee, että nuoremmatkin sukupolvet tekevät samoin.

– Matkusta maailmalle, uskalla heittäytyä ja kerää taitoja. Mutta palaa mielellään kotiin ja käytä kokemuksiasi kotikentällä!


Stefan Sjöberg huomauttaa, että Pohjanmaa on viennistä riippuvainen alue. Kun muualla menee huonommin, mekin reagoimme.

– Me täällä Pohjanmaalla olemme kansainvälisesti suuntautuneita, ja Ruotsi vaikuttaa meihin vahvasti. On tärkeää, ettei ole liian riippuvainen vain yhdestä markkina-alueesta, vaan on monessa mukana.


Sjöbergin mielestä pohjalaiset pärjäävät viennissä yleensä oikein hyvin, mutta kun on kyse alueen markkinoinnista investointien saamiseksi, parantamisen varaa on.

– Voisimme kehittää markkinointiamme, kun on kyse investoinneista. Pitäisi miettiä myös uutta klusteria. Meillä ei esimerkiksi ole samanlaista vahvaa it-klusteria kuin muilla alueilla ja siihen voisimme panostaa enemmän.

– Mirka tekee ohjelmistoja eri palveluille ja tuotteille ja panostaa kokonaisratkaisuihin. Täällä voisi olla tilaa it-klusterille, mutta myös uusille palveluille ja yrityksille. Tämä on ehdottomasti mahdollisuus maaseudulle.Viexpo juhlii tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäiviään. Vuosipäivien kunniaksi järjestämme Pietarsaaressa juhlaseminaarin ja päivällisen keskiviikkona 23.10.2019 kello 17–22.

Tule mukaan!

Voit ilmoittautua tästä.Juhlasivuille pääset tästä.