Ääniä eduskunnasta

Ääniä eduskunnasta

Joakim Strand
Kansanedustaja


Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana Joakim Strand seuraa päivittäin globaaleja trendejä. Työnkuvaan kuuluu tulevaisuusselontekoja, työskentelyä kestävän kehityksen parissa Agenda 2030-ohjelman yhteydessä sekä teknologinen kehitys energia- ja ympäristöteemojen ympärillä, mutta myös työmarkkinoihin liittyviä kysymyksiä.

– Meillä Pohjanmaalla on todella vahva yrittäjyyden henki. Me emme odota, että joku muu korjaisi kaiken – ei, me teemme sen itse, niin kuin olemme aina tehneet.

– Silti Suomessa ollaan joskus liian varovaisia. Keskitymme helposti ainoastaan voittoihin ja unohdamme nostaa esiin myös riskinottoa ja investointeja. Meiltä helposti unohtuu, että juuri se, että joku ottaa riskin, luo myös esimerkiksi uusia työpaikkoja. Pitäisi luoda kulttuuri, jossa saa epäonnistua ja senkin jälkeen jatkaa rohkeasti eteenpäin. Tämän asian kanssa voisimme tehdä hiukan töitä itsemme kanssa.


Strandin mielestä Viexpolla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa. Se toimii erinomaisena tukena mikro- ja pienyrityksille.

– Me tarvitsemme enemmän menestystarinoita. Viexpolla on hyvä maine, ja se on onnistunut sijoittamaan itsensä kartalle pienistä resursseista huolimatta. Olen erityisen iloinen siitä, että Viexpo on nyt selkeästi levinnyt myös muita Pohjoismaita kohti. Se vahvistaa kansainvälistymistä entisestään.Peter Östman
Kansanedustaja


Peter Östman on toiminut kristillisdemokraattien kansanedustajana vuodesta 2011. Peter tietää, mitä yrittäjyys Pohjanmaalla on, sillä aiemmin hän toimi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajana.

– Me olemme hyvässä vauhdissa täällä Pohjanmaalla! Kaksikielisyydestä on meille hyötyä, ja vahva sosiaalinen pääomamme auttaa meitä eteenpäin. Pystymme helposti testaamaan uusia markkinoita Pohjoismaissa, eikä sen jälkeen ole enää niin suuri harppaus jatkaa laajentumista kansainvälisesti.

Erityisesti mikro- ja pienyritykset saavat suurta apua Viexpolta. Tarjolla on yritysten tarvitsemaa erikoisosaamista sekä markkina-analyyseja ja -tutkimuksia ennen mahdollista viennin aloittamista.

– Ilman vahvaa tukea näillä yrityksillä ei välttämättä olisi omia resursseja suuntautua ulospäin, sanoo Peter.

– Viexpon rahoituksen kanssa on ollut haasteita useita kertoja. Pohjanmaan poliitikkojen täytyy joka vuosi nostaa sitä esiin budjettineuvotteluissa ja niin kutsuttuja joululahjarahoja jaettaessa.

Östmanin mukaan pitkäkestoinen rahoitus on ehdottoman tärkeää. Silloin toimintaa voidaan suunnitella tietyn varmuuden vallitessa.

– Mikroyritysten pitäisi saada kokea, kuinka hyvin Viexpo toimii. Täällä työskennellään niiden kanssa monella rintamalla ja samalla vahvistetaan Viexpoa eteenpäin.Viexpo juhlii tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäiviään. Vuosipäivien kunniaksi järjestämme Pietarsaaressa juhlaseminaarin ja päivällisen keskiviikkona 23.10.2019 kello 17–22.

Tule mukaan!

Voit ilmoittautua tästä.Juhlasivuille pääset tästä.